Alles over Gran Canaria

Alles over Gran Canaria

Gran Hotel Atlantis Bahia Real
Het mooie eiland met twee gezichten

Het vulkanische eiland Gran Canaria is met ongeveer drie miljoen toeristen per jaar één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Gran Canaria behoort tot de Canarische Eilanden.

Deze archipel ligt in de Atlantische Oceaan op ruim tweehonderd kilometer van het vasteland van Afrika. Staatkundig behoort Gran Canaria tot Spanje, waarbij de kanttekening gemaakt hoort te worden dat de Canarische Eilanden inclusief Gran Canaria wel een aparte status hebben binnen het Koninkrijk Spanje.

Regio

De autonome regio heeft bijvoorbeeld eigen belastingregels die afwijken van die van Spanje, waardoor sommige producten op Gran Canaria goedkoper zijn dan op het vasteland van Spanje.

Gran Canaria is een eiland met twee gezichten, waarvan het overgrote deel van alle bezoekers slechts één kant ziet: het toerisme.

Het andere gezicht dat bestaat uit een fraai vulkanisch landschap met idyllische dorpjes blijft helaas voor velen verborgen. Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming komen de meeste toeristen niet verder dan enkele kilometers van hun tijdelijke verblijf.

Wij hopen dat we met de informatie en tips die we op deze site bieden anderen ervan kunnen overtuigen om meer te gaan zien en ondernemen op het eiland.

Voor wie puur op zoek gaat naar wetenswaardigheden over hun badplaats bieden we uiteraard ook voldoende objectieve informatie.

Massatoerisme

Aan Gran Canaria kun je vanwege de vele toeristen die hier jaarlijks naartoe komen het etiket ‘massatoerisme’ hangen.

Wie de Costa Canaria bezoekt die kan niet anders doen dan bekennen dat het toerisme het landschap tussen Puerto de Mogán en San Agustín voorgoed veranderd heeft.

Bergen

De donkere uitlopers van lavagebergte en de prachtige zandduinen van Maspalomas worden omringd door betonnen muren van hotels en appartementen.

Men heeft op sommige locaties ieder plekje benut waar er maar gebouwd kon worden. Indien er langs de kust niet meer voldoende plek was dan zie je dat ze soms kilometers ver landinwaarts zijn gaan bouwen.

Een voorbeeld hiervan is Puerto Rico. Gelukkig zien we dat zelfs aan de Costa Canaria er op meer plekken met visie gewerkt wordt aan de toekomst.

Lelijke betonnen complexen worden langzaamaan opgeknapt, nieuwe projecten zijn esthetisch vaak meer verantwoord dan de accommodaties die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in rap tempo neergezet zijn.

Algemeen

Anders dan op het Spaanse vasteland zijn ze op Gran Canaria erg Zuid-Amerikaans en Caraïbisch georiënteerd. Deze Latijns-Amerikaanse invloeden komen met name tot uiting tijdens carnaval. je ziet er prachtige praalwagens, die zo uit Brazilië lijken te komen.

Daarnaast klinkt overal de opzwepende sambamuziek. Een andere overeenkomst met het overzeese gebied is de spraak. De inwoners van Gran Canaria spreken met een accent dat veel op het Cubaans lijkt.

Vervolgens komen de naaisters, die voor de afwerking van de figuren zorgen. Bij het borduurwerk wordt de stof niet op een raam gespannen, maar met spelden op een kussen vastgezet.

Rustiek

Het rustieke en de bruikbaarheid zijn op de Canarische Eilanden kenmerkend in de mandenvlechterij. Deze vorm van handenarbeid vindt zijn oorsprong in de landbouwsector en komt daardoor nog veelvuldig voor op de Canarische Eilanden terwijl andere soorten handwerk alleen nog overleven door de belangstelling van verzamelaars en eventuele bezoekers.

Het Canarische mandenvlechten wordt gedaan met verschillende soorten materiaal zoals twijgen, riet, palmbladeren, pirgano (zenuw of steel in het midden van een palmblad) en stro.

Op de Canarische Eilanden werd het hout vooral bewerkt voor gebruiksvoorwerpen. Ondanks dit feit ontbrak het niet aan prachtige en zorgvuldige vormgeving en decoratie.

Gedurende vele jaren heeft houtsnijwerk een belangrijke rol gespeeld in de architectuur, zoals je bij oude Canarische huizen en kerken nog kunt zien.

Maar er werden uit hout ook vele andere voorwerpen gemaakt zoals tabakspijpen, meubels, keukengerei, landbouwwerktuigen, spinnewielen en muziekinstrumenten.

De hoofdkenmerken van het keramiek handwerk op de Canarische Eilanden zijn rustiek en er wordt geen gebruik gemaakt van een draaischijf. De pottenbakker draait de klei zelf met zijn handen. Om te voorkomen dat de klei blijft plakken op de grond of tafel wordt er wat zand onder gestrooid. (bron Tui)