Geschiedenis Gran Canaria

Geschiedenis van het eiland

Geschiedenis

Gran Canaria is net als de andere Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong. Hoe oud het eiland is, is niet bekend.

Wel schijnt dat de eerste bewoners op de Canarische Eilanden zich daar minimaal enkele honderden jaren voor Christus zich daar vestigden.

De eerste bewoners zijn afkomstig uit Noord-Afrika, waarbij het niet zeker is of het om Berbers ging of om Cro-Magnonmensen.

De naam Canarische Eilanden wordt gegeven in de eerste eeuw na Christus, als Plinius de Oudere het heeft over Insula Canaria.

Spanje

Tot de tweede helft van de vijftiende eeuw leven de vreedzame beschavingen op Gran Canaria in rust, totdat Spaanse troepen in de periode 1478-1483 op gewelddadige wijze de macht overnemen.

De Canarische Eilanden vormen sinds die tijd een belangrijke tussenstop op de route tussen Spanje en Midden- en Zuid-Amerika. Een deel van de bananenteelt wordt verplaatst naar Gran Canaria.

Bananen

De bananenteelt is lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest totdat halverwege de vorige eeuw het toerisme naar Gran Canaria op gang kwam.

Na de landing van het eerste chartervliegtuig in 1956 is de ontwikkeling erg hard gegaan.

Oud Gran Canaria

Na de dood van Franco in 1975 is het toerisme op Gran Canaria als het ware geëxplodeerd. De wereldwijde economische crisis die vanaf eind 2007 heerst is het moment geweest waarop de groei van het toerisme omgezet is in een lichte daling.

Voor Gran Canaria betekent dit op langere termijn waarschijnlijke een zegen, want men beseft eindelijk dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

De komende jaren wordt verwacht dat Gran Canaria daarom de reeds ingezette koerswijziging op succesvolle wijze door zal zetten.